Långhelg i trädgården

I helgen har jag varit ute och fått en hel del gjort. Inte det som jag planerat, men väl en del annat. Oavsett vad jag tänker och ritar under veckan så är det precis som om trädgården själv bestämmer vad det skall bli när jag väl kommer ut. Som att nu var det tydligen dags att plantera under de uppstammade rododendronen och mycket lämpligt hade jag flera plantor av träjon och myskmadra som jag tidigare beställt på postorder till ett annat projekt. Otroligt tungt att gräva under träden, jorden är helt genomvävd av rötter och sten. Lade på ett tjockt lager kompost efteråt och det är en sann njutning att bara kunna ösa på från eget förråd.

Jag har också tagit tag i kanten vid rosenhäcken längs staketet. Förra året satte jag det snygga, vitrandiga gräset ’Ice Dance” under mina vita ’Mme Plantier” rosor. Det var hur fint som helst och hade gärna fått vara kvar, men gräsen mådde dåligt efter vintern. Det var inte snyggt längre, och vips har jag nu börjat ersätta dem med flocknäva ’Spessart” istället. Det kan bli fint det också när nävans ljusrosa blommor slår ut under rosornas rosa knoppar. Nävan har jag jättemycket av på olika ställen, den sprider sig ymnigt, och nu samlar jag ihop dem under rosorna där de fyller bra. Flocknävans blad har en speciell, eterisk doft som kommer fram vid beröring. En växt som har alla egenskaper för att att få kallas superväxt – i min trädgård.

De gräsruggar som som ändå överlevt har jag flyttat till bättre plats, i torvterassen på norrsidan. Ett flerårigt projekt som nu håller på att bli klart, när de sista tomma ytorna fylls med växter som jag hämtar från andra ställen i trädgården. Det är bra för ekonomin att vara självförsörjande med växter även om det  inte alltid blir som jag tänkt rent estetiskt.

Japansk starr 'Ice Dance' bakom kaukasisk förgätmigej 'Jack Frost' i torvterassen på norrsidan.

Astilbe 'Erika's röda bladutspring bakom alunrotens bronsröda löv. Ännu mer 'Ice Dance' fyller ut mot kanten.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *