Vit lögn

Det är dags att döpa om vita rabatten till något annat. När jag nu flyttar bort den vita höstfloxen till annan plats är det inte mycket kvar av min ursprungliga ambition att här, i trädgårdens halvskugga, skapa en vit trädgård. Eftersom detta var ett av de första trädgårdsprojekten kan jag nu efter 10 år konstatera att det är för svårt för en passionerad växtälskare att hålla sig till enbart en färg. Som dessutom inte är någon färg! Visst är det vackert med vitt och somligt skall få finnas kvar. Varje årstid kommer fortfarande att bjuda på vitt men i mitt tycke är det vackrare nu när det finns utrymme för skaparglädje och spontanitet.

Tidigt på våren kommer snödroppar och vit vårstjärna. Japansk starr 'Ice Dance' pryder med vitrandiga tuvor som står friska hela vintern.

April bjuder mest på blått när den kaukasiska förgätmigejen dominerar. Den frösår sig villigt och får gärna ta plats.

I maj blommar myskmadran och ovanför svävar guldazaleans honungsdoftande blommor. Kaukasisk förgätmigej 'Jack Frost' ger silverskimmer.

Rododendron 'Catawbiense Grandiflorum' bildar ett lila tak över hela trädgårdsrummet i juni. I mitten tronar det gräddvita doftolvonet 'Aurora' och fyller rummet med vaniljdoft.

Allt eftersom mognar färgerna och det råder ett lugn grön stämning. Den röda rosen väntar på att vildvinet skall komma i kapp på andra sidan. Den lilla grästuvan är vitstrimmig blåtåtel som lyser upp i dunklet bakom buxbom och gulstammig bambu.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email