Magiska buskpioner

Mina buskpioner har en alldeles speciell historia. De var mina allra första växter, och idag är de fortfarande mina favoriter (bland många.)

Buskpionerna kom till mig innan jag ens flyttat till min trädgård. I min längtan efter trädgård läste jag böcker och den allra första, ”Drömträdgården” gjorde mig hagalen på just buskpioner. Genom nätet beställde jag utan att tveka tre kinesiska, rotäkta skönheter från en finsk leverantör och skickade flera tusen kronor i förväg till mannen. Detta är nu 17 år sedan och e-handel var något nytt.

Skötsel av buskpion, se längst ner i inlägget.

Den vita buskpionen visade sig senare bli purpurlila, och det var bara till att måla om friggeboden. Ju större busken blev desto outhärdligare blev färgkrocken mot den faluröda väggen.

© Pelle Danielsson

Rotbit i kuvert
Någon månad senare kunde jag hämta ut ett vadderat brunt kuvert på Posten, och inuti låg tre rotbitar med några kraftiga ”ögon” på varje bit. Jag fick plantera dem i krukor så länge. Vi flyttade till vårt hus och rotbitarna kunde planteras ut i trädgården. Sent i den mörka försommarnatten var planteringarna färdiga. Jag var nästan gråtfärdig över att den enda platsen vi hittat till min vita favorit var vid hörnet av den då faluröda friggeboden i timrad stil. Den rosa och gula fick sina platser vid entrén.

Efter 17 år har den lilla rotbiten utvecklats till en två meter bred och nästan lika hög buske, översållad med de allra ljuvligaste blommor. Doften känns i hela trädgården. På avstånd låter det som en mindre motorväg när alla humlor och bin festar bland de gula ståndarkuddarna.

En sådan blomma på lång stälk i en hög vas. Det är ren lyx.

pd-20152305

En doftstol alldeles intill är helt nödvändigt. Här vill man sitta länge och snusa i sig den kryddiga vällukten, lyssna till humlornas surr och fåglarnas kvitter. Början av juni är en magiskt trädgårdstid.

De gula och rosa fick efter några år flyttas från entrén när vi skulle gräva om för nya rör. Den gula överlevde tyvärr inte flytten. Den rosa överlevde men har återhämtat sig dåligt. Fast den lever och utvecklar fler och fler blad, så den får stå kvar.

SKÖTSEL AV BUSKPIONER

Buskpion, eller trädpion som den också kallas, är något av det enklaste man kan ha i sin trädgård. Plantera den i vanlig trädgårdsjord som är lite fuktighetshållande och väldränerad.

Den ska varken gödslas eller beskäras. Växtsättet är naturligt rundat. Den börjar växa upprätt med ett vackert bladutspring på våren. När bladmassan utvecklas och knopparna sväller får tyngden grenarna att böjas sig utåt och så småningom nedåt. Busken får formen av en kupol.

Vid behov av att forma den, eller ta bort grenar som man tycker växer fel rent estetiskt, beskär under JAS (juli, augusti, september).

Om jorden är näringsfattig, tillsätt benmjöl eller vedaska tidigt på våren. Eventuellt gräsklipp innan midsommar.

Låt fröställningarna sitta kvar, de är mycket fina under hösten och vintern.

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

1 svar på ”Magiska buskpioner

  1. Nu börjar det bli kallare, fick frosta av bilen i morse. Tyvärr så är väl detta sluttampen för sommarblommorna. Men det positiva är att ljungen och andra höstväxter kan ställas ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *