Superväxt – Solbrud ’Waldtraut’

Trädgårdssolbruden Helenium Autumnale är en fantastisk perenn som har alla rätt. Hon finns i en mängd varma färger från gult till mörkaste rött, höjden brukar variera från 60 cm till långt över metern. Av alla vackra sorter väljer jag ’Waldtraut’ till min favorit för att den är stadig och blommar från juni till oktober. Bladverket kommer tidigt på våren och är friskt grönt och välformat. ’Waldtraut’ blir medelhög, runt 80 cm, och älskas av bin och humlor.

Kombinera med tuvrör ’Karl Foerster’, daglilja ’Fulva’, ’Pardon Me’ eller ’Mouna Loa’, och rölleka ’Terracotta’ för en solvarm och hållbar rabatt med form och struktur från tidig vår till sen höst och vinter.

Superväxter är min egen benämning på växter som uppfyller en rad olika krav i min trädgård. De skall vara lättskötta, tåliga, friska och snygga under en lång del av säsongen. Sen skall de också bjuda på något mervärde som t.ex. ljuvlig doft, fröer åt fåglarna eller kunna användas i köket. Det är min personliga bedömning utifrån förhållandena i min trädgård (zon 1-2, väldränerad lerjord förbättrad med kompost och kogödsel) som ligger till grund för den här ”utnämningen”. Kanske kan de också bli dina favoriter.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email