Blomgodis för vinterögon

Det är slaskigt och råkallt ute, ett väder som inte duger till annat än dagdrömmar bland sommarens trädgårdsbilder. Här är några särskilt fina blomporträtt som Johnny Mattsson, författare och fotograf, tog i min trädgård i slutet av juni 2012.

Stjärnflocka ’Roma’ (överst) är en perfekt rabattkamrat till gallicarosen ’Aimable Amie’.

Den nyanlagda pionrabatten i nedre trädgården gav full effekt redan första sommaren. Klassiska ’Sarah Bernhardt’ och ’Karl Rosenfield’ tillsammans med jättedaggkåpa. Mycket hållbart och romantiskt så det förslår.

Den fantastiska gillenian växer bredvid smultronschersminen ’Belle Etoile’. Schersminen har ett litet rött öga (och den bästa doften!) runt den gula ståndarkudden och matchar perfekt gillenians röda stjälkar. Lite designsnobbigt, jag vet, men jag bara älskar sådan detaljer.

Rosen heter ’Golden Wings’, en enkelblommande skönhet som bjuder på blommor och väldoft från juni till oktober. De guldgula stråna sitter på tuvtåteln ’Goldschleier’.

En lilja som kommer år efter år, utan det minsta angrepp av liljebaggar, är ’Lollipop’. Hon lyser likt en juvel bland guldig tuvtåtel och silvrig malört.

Blommorna tillhör spetsmössa och bladen är alunrot ’Palace Purple’. Dessa perenner är planterade i stora krukor på norrsidan och övervintrar utomhus.

Till sist en rosfavorit; ’Ghislaine de Feligonde’.

Foto samtliga bilder: Johnny Mattson

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email