Inspiration från Toskana

Nyss hemkommen från Toskana och några av renässansens mästerverk i trädgårdsform. Resan arrangerades av Allt om trädgård och Tema Toscana med Ann Larås och Peter Englander som kunniga och spirituella färdledare.

Ca 10 minuter från Florens stadslarm kommer man rakt ut på den toskanska landsbygden.

Resan var en helhetsupplevelse med välvalda utflyktsmål, ljuvliga måltider, vinprovningar och underbara trädgårdsmänniskor till sällskap.

Provning av Frascoles ekologiska viner, under kunnig ledning av Tino, i det vackraste rum man kan tänka sig. En atriumgård helt klädd i vildvinsrankor som hängde likt slöjor från tunna trådar spända mellan väggarna.

En viktig del av trädgårdsupplevelsen är att bara sitta och njuta av stillheten, dofterna och alla vackra blickfång. Här sitter jag i Villa Agape. Foto: Ann-Christin Berneström

Under fyra dagar besökte vi Villa Cappone, Villa Gamberaia, Villa Agape, La Pietra, vingården Frascole, Villa Cetinale och Villa Geggiano. Att uppleva trädgårdarna på plats är en njutning som inte kan beskrivas i ord, inte heller ger mina bilder någon rättvisa åt verkligheten. Här är intryck och idéer som jag ska försöka införliva mer av i min trädgård.

Statyer, krukor och urnor i mängd. Jag bara måste hitta fler utrymmen åt vackra saker i min trädgård utan att det blir plottrigt. Vakthund på Villa Gamberaia.

Blyblomma i gigantiska terracotta-krukor placerade i rondeller av välklippt buxbom. Vi såg inga tecken på buxbom-död i några av trädgårdarna, vilket kan bero på att många av plantorna är 100-tals år gamla.

En blommande citronverbena! Fullkomligt ljuvlig. Har aldrig sett den blomma tidigare. Det blir något att försöka locka mitt rangliga ex till.

Ingången till Giardino di limone, Citronträdgården, i Villa Capponi.

Citroner i kruka är ett måste i renässansträdgården. Men även azalea, rododendron, kamelia och hortensia odlas i krukorna.

Just en sån här urna har jag! Fast modell mindre, inköpt på Medelhavstorget.se. Jag ska genast placera min doftpelargon i den, som på Villa Gamberaia.

Granatäpple i den undersköna frukt- och olivlunden på Villa Capponi. Peter Englander tipsade om persika, aprikos och mandel för kruka, för att klara den svenska vintern.

En olivträdsdröm! I min slänt får det bli havtorn och litet rödvide.

Jag har gått och funderat över var i trädgården jag ska ha just salvia (för det måste man ju ha). Nu ska det bli en hel salviaterrass som i Villa Capponis olivlund.

Vårlökarna får ligga kvar i krukorna och vilar upp sig mot en mur i Villa Agape.

Höga cypresser ger karaktär åt det toskanska landskapet. Vi fick lära oss att det är hanplantorna som håller sig slanka, medan honplantorna sväller ut i formen. La Pietra.

Tre cypresser i grupp är snyggt! För att slippa klippa ska jag prova vår vanliga pelaren 'Vemboöö E'.

Ska jag någon gång ha en pool så är det så här den ska se ut. Och kännas! Stämningen i det cypressomgärdade poolrummet med sitt turkos, stilla vatten är magisk. Villa Capponi.

Slutligen: grönt är skönt. Mer formklippta vintergröna former ska in i min trädgård.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email