Superväxt – Miscantus ’Kleine Fontäne’

Miscantus-släktet innehåller många, fantastiska gräs men jag väljer ändå ’Kleine Fontäne’ som min favorit. Lagom hög med sina ca 180 cm. Blommar pålitligt med metallskirmande, vinröda vippor från september och står stadigt hela vintern till april när det är dags att snagga ruggen till 15 cm.

Kombinera med kärleksört, röd solhatt ’Magnus’ och praktlilja Lilium Speciosum för ett alldeles fantastiskt sensommarfyrverkeri.

Sensommarfägring med kärleksört och 'Kleine Fontäne'

De stora gräsen är lättskötta och har stort prydnadsvärde året runt i trädgården. De behöver inte gödslas eller putsas, kräver ingen stöttning och drabbas inte av sjukdomar eller ohyra. När ruggarna efter några år vuxit sig riktigt stora kan det vara enklare att skära ner hela ruggen med såg hellre än sekatör på vårkanten. Klipp aldrig ner gräsen på hösten.

Superväxter är min egen benämning på växter som uppfyller en rad olika krav i min trädgård. De skall vara lättskötta, tåliga, friska och snygga under en lång del av säsongen. Sen skall de också bjuda på något mervärde som t.ex. ljuvlig doft, fröer åt fåglarna eller kunna användas i köket. Det är min personliga bedömning utifrån förhållandena i min trädgård (zon 1-2, väldränerad lerjord förbättrad med kompost och kogödsel) som ligger till grund för den här ”utnämningen”. Kanske kan de också bli dina favoriter.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email