Höstsysslor

Nyttja sköna dagar i oktober och november till lite lagom trädgårdsarbete. Förbered trädgården för vila och vårfägring!

Flytta och plantera träd och buskar
Oktober är en bra tid för att plantera härdiga fruktträd, prydnadsträd och häckar. Plantera träd och andra bladfällande buskar kan du göra tills tjälen går i jorden. Pioner och rosor kan du också plantera nu. Har man större växter som behöver flyttas på är det också rätt tid nu, efter att de fällt sina löv. Det finns fortfarande gott om växter i plantskolan och många kan fyndas till bra priser. Glöm inte att vattna det nyplanterade så att rötterna får kontakt med jorden.

Plantera lökar
Grundregeln är att ju mindre lökar, som till exempel snödroppar och krokus, ska planteras först, så fort man får tag på dem i butikerna eller näthandlarna börjar leverera. Därefter är det narcisser och allium som ska i jorden, medan tulpanerna kan vänta ända tills det fryser till. Den som har rådjur väljer scilla, påsk- och pingstliljor (narcisser) och allium. Efter att vi valde att skydda hela trädgården med ett 180 cm högt staket är det tulpaner som är mina lökfavoriter. Varje höst fyller jag på med både gamla favoriter och nya experiment.

Med rätt planering kan man ha blommande vårlökar i sin trädgård från februari till maj. Allt från vintergäck till allium. Men plantera för all del även camassia och liljor, för blomning från juni ända in i augusti.

Lökar är lätt att få plats med i redan fulla planteringar. Markera med små pinnar redan på våren, så ser du lättare var det är okej att gräva nya hål när det är dags för plantering på hösten. Sätt ner löken i jorden, på ett djup om ca tre gånger sin egen höjd.

Här berättar jag hur man driver lökar i krukor >>

pd-20157095

Underbara lökar väntar på att få komma i jorden.

Städa ur fågelholkarna
Plocka bort skräp och gamla bon ur fågelholkarna redan på hösten. Många fåglar söker nattskydd i holkarna under vintern. Använd handskar och andas inte in eventuellt damm.

Rengör och förvara redskapen
När spadar, sekatörer och andra redskap har använts färdigt för säsongen har de gjort sig förtjänta av en enkel rengöring. Särskilt lerig jord sätter sig gärna fast på redskapen. Borta av med en stålborste och torka av skaft och blad. Smörj in trähandtag med lämplig olja. Ställ undan i torrt förvar under vintern.

pd-20163357

Sista städningen innan vintern
Jag brukar vänta med att kratta upp löv från gräsmattan till sent i november. Har jag tur har det mesta redan då blåst in under buskar och träd, och arbetsinsatsen blir minimal. Gångarna sopas rena från barr, löv och mossa. Den frukt som sitter kvar på träden blir finfin som förstarätt till fåglarna. Jag plockar bort redskap, hinkar och annat som ser stökigt ut. Krukor med sommarblommor töms och ställs undan, eller om de har en mer permanent placering så får de stå kvar och används till vinterdekorationer.

pd-20163149

Dekorera och gör fint
De krukor som ska stå kvar ute får ett skyddande täcke av gran- eller tallris. Några enstaka  krukor på terassen får en kudde av mossa, några stjälkar av vissna perenner med vackra fröställningar och kanske en krona av rostigt järn för att hålla det hela på plats.

pd-20163242

Ett fat med små pumpor eller äpplen på bordet i entrén blir fint, några ljuslyktor och en ljusslinga i den höga tujan. Om man väljer sparsmakat och inte överdekorerar så syns pyntet desto mer. Jag värjer mig mer och mer mot ”köp och släng”-samhället, som också spridit sig till trädgården, och satsar hellre på att låta rimfrost dekorera vackra fröställningar och gräsvippor från det som växer naturligt i trädgården.

Här finns fler tips för hållbart pyntande av trädgården >>

pd-20168488

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email