Slipp ogräset

Täta planteringar blir ogräsfria
Jag ägnar i stort sett ingen tid alls till att rensa ogräs. Hemligheten är riktigt täta planteringar som får höjd tidigt på året. Där jorden är skuggad kan inget ogräs få fäste.

IMG_3426

I mars är planteringen redan 15 – 20 centimeter hög och bladmassan skuggar effektiv jorden. Inte ett frö kan gro här!

Tidiga lökar bildar täta mattor
Redan i slutet av mars är bladen från snödroppar och vårstjärnor så höga att fröogräs inte har någon chans att gro. Vid cirka 10 centimeters höjd skuggar bladgrönskan tillräckligt för att ogräsfröna i jorden inte ska orka grönska och gå i blom. Därmed blir fröogräset aldrig besvärande.

De tidigaste lökarna som snödroppar och snökrokus fortsätter att utveckla sin bladmassa efter att blomningen är över. Särskilt snödropparnas yviga ruggar av grågröna blad är värdefulla. Blåstjärnor och vårstjärnor blommar i april och sprider sig snabbt både med frö och smålökar.

FullSizeRender 14

Flera av mina planteringar är i april helt täckta av blå mattor av blommande blåstjärna. Dagliljans gulgröna blad sticker upp bland knoppiga tulpaner och purpurlök.

IMG_1053

I maj blommar tulpanerna (här darwintulpaner ’Apeldoorn’) och perennerna är runt 40 centimeter höga.

Robusta perenner som klarar konkurrensen
Det gäller att välja perenner som är robusta och grönskar tidigt, så att de inte blir snigelmat i skuggan under lökblasten. De behöver också klara konkurrensen, både om ljus och näring, för att kunna utvecklas väl i den täta planteringen. Det finns massor av robusta och fullt härdiga perenner att välja mellan. I stort sett alla växter jag visar i den här bloggen är sådana som jag har provat under många år i min egen trädgård, och som håller måttet.

Vasformat växtsätt
Vare sig det gäller perenner, buskar eller gräs är vasformen att föredrag i den täta planteringen. Den tar liten plats i markytan, expanderar uppåt och ger stor volym i synfältet och skuggar marken väl. Lökar får plats däremellan.

Skärmavbild 2017-04-21 kl. 21.40.52

Redan i maj har perennerna tillräckligt med växtkraft för att sträcka sig upp över lökarnas blad och dominera. Nu är det istället deras uppgift att täcka lökblasten så att särskilt tulpanerna får vissna i fred och samla näring till nästa års blomning.

Jaga rotogräsen
Enstaka rotogräs kan leta sig in, till exempel maskrosor, och de bör man så klart ta bort. Men skulle någon missas blir skadan aldrig så omfattande. I mörkret under höga perenner går de knappt i blom och man kan ta upp pålroten ordentligt på hösten när planteringen vissnar tillbaka och man kommer åt.

Luckra och gödsla med måtta
I så här täta planteringar kan man varken kultivera jorden eller gräva ner någon gödsel att tala om. Det behövs heller inte. Lökarnas blad direktkomposteras direkt i planteringen och ger tillbaka näring till jorden. Maskarna har på det här viset material att arbeta med under hela säsongen.
Läs mer om gödsling >>

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email