Växtsamlare som jag är så försöker jag alltid få in så mycket som möjligt på varje liten yta. Utmaningen är att komponera växter som trivs ihop på platsen, ger lång och varierande fägring och har ett skönhetsvärde året runt. Här är ett lyckat exempel på färgtemat silverskimmer-lila-vitt. Växtlista och mer information finns längst ner.
Regnbågsbräken ’Pictum’ har visat sig klara både sol och torka i min leriga jord. Det är oktober och bakom blommar vit skogsaster som bäst. Astilben har gjort sitt för året men de bruna fröställningarna får stå kvar över vintern.
Tidigt i maj: Efter att blå pärlhyasint och vita tulpaner dragit sig tillbaka laddar rabatten om för att gå över till lila. Mellan skogsastern och blodnävan växer ett ullvide, en ganska anonym buske som mest spelar rollen av utfyllnad innan perennerna blir högre. Tidigt på våren blommar den med ganska stora, blekgula ”videkissar”. När astilbe, regnbågsbräken och skogsaster kommer upp till ca 50 cm så syns knappt ullvidet längre.
Längst bak i rabatten står 3 ruggar av tuvrör ’Overdam’. Tulpan ’Purissima’ kommer tillbaka från år till år trots lerig, våt jord. Den blir lite klenare med tiden och jag brukar plantera in en påse nya lökar vart annat år för att hålla beståndet.
Blodnävan blommar länge under säsongen. Här tillsammans med kirgislök under maj-juni. De sista blommorna slår ut i oktober, när bladverket samtidigt går över i rött och orange.
Sakta vissnar allt tillbaka i ett myller av jordens bruna toner. Mitt i allt tittar pärlhyasintens gröna blad upp och visar vägen till en ny vår.
Om kompositionen:
Vårlökar: vanlig blå pärlhyasint, vit tulpan ’Purissima’ och den vanliga ljuslila sorten av kirgislök.
Perennner: 3 st regnbågsbräken ’Pictum’, 1 st blodnäva som blivit riktigt stor efter några år, 4 st astilbe ’Elisabeth’ (mörkrosa), vit skogsaster som jag delat och och nu fyller en stor yta, brunnäva ’Samobor’ som frösår sig och står spridd i hela rabatten. 1 pion ’White Wings’.
Kantväxt/underplantering: Mörkbladig revsuga. Jag har tagit rosetter och planterat ut längs kanten. De sprider sig nu inåt i rabatten och blommar i blått tillsammans med pärlhyasinter i april. På sommaren syns de inte överhuvudtaget. Vintergrön.
Gräs: 3 ruggar av tuvrör ’Overdam’
Buskar: 1 ullvide och 1 trådcypress ’Nana’. Klematis ’Inpiration’, cerisrosa, som klänger över trådcypressen.
Dekoration: en svart plåtfågel som dricker vatten ur ett rostigt fat.
Yta: ca 3 kvadratmeter (andra kompositioner finns i anslutning och fyller ut med ”grönt”)
Läge: soligt, vindskyddat med lite halvskugga mitt på dagen.
Jord: lerhaltig jord som jag förbättrar med egen kompost vart 3:e år.
Skötsel: Kompositionen är mycket lättskött. Tidigt på vårvintern bryter jag av astilbens bruna fröställningar och annat som eventuellt står kvar av perennerna, städar undan nedvissande löv från mattan av revsuga och klipper ner gräsruggarna. Den enda växt jag gödslar är astilben och klematisen, de får lite hönsgödsel. I samband med lökplantering lägger jag benmjöl i groparna.