Astilbe och jättetåtel

En vinter för 6 år sen tvingades vi gräva upp hela entréområdet när Vattenverket skulle dra nya rör i gatan. Norrsidan hade precis blivit färdiganlagd med terasser och ny stenlägging. Plantorna från en av entréns rabatter grävdes upp med sorg i hjärtat, inklusive en kinesisk buskpion och myskros, och ställdes ut lite på måfå i den nedre terassen. Jag var inställd på att förlora det mesta av materialet, men allt överlevde. Läs mer om kompositionen längst ner.

Piet Oudolfs Drömparken i Enköping inspirerade till att placera astilbe ’Purpurlanze’ och jättetåtel ’Transparent’ tillsammans. Det blev riktigt lyckat med de kraftfulla blomspirorna invävda i de luftiga gräsvipporna. Just denna kombination ger rabatten ett skönhetsvärde som varar hela vintern. Så här ser det ut i november.

Jättetåtelns gräsvippor utvecklas under sensommren, i en silverbrun nyans som står vackert mot astilbens bruna fröställningar. Bilden är tagen i augusti.

’Purpurlanze’ visar färg från början av juli. Men redan i maj är de hårt packade, mörkt plommonlila knopparna väldigt vackra tillsammans med kirgislöken som också blommar i den här rabatten.

Andra vårlökar är liljeblommande tulpanen ’Marilyn’ som har kommit tillbaka tre år i rad. Blomman står länge i det halvskuggiga läget och är väldigt fin tillsammans med rosa fänrikshjärta och rosa buskpion.

Om kompositionen:

Vårlökar: massor av snödroppar och flocktulpan ’Tarda’, rosavit liljetulpan ’Marilyn’ och kirgislök ’Purple Splendour.

Perennner: 5 st astilbe ’Purpurlanze’, enstaka jättedaggkåpa, daglilja ’Fulva’ och rosa fänrikshjärta. Här står också ett stort ex av vitblommande pilblad, som blev över när Ulf Nordfjell anlade Linnéträdgården i Göteborgs Botaniska Trädgård 2009.

Gräs: 2 ruggar av jättetåtel ’Transparent’.

Buskar: 1 rosablommande kinesisk buskpion, japansk praktspirea och myskros ’Ghesline de Feligonde’.

Dekoration: en rostig madonnastaty.

Yta: ca 6 kvadratmeter.

Läge: halvskuggigt, vindskyddat norrläge. Men solen kommer ändå åt bakre delen av rabatten, där rosen och dagliljorna står, större delen av dagen.

Jord: lerhaltig jord som jag förbättrar med egen kompost vart 3:e år.

Skötsel: Tidigt på vårvintern bryter jag av astilbens bruna fröställningar och annat som eventuellt står kvar av perennerna, städar undan nedvissande löv så att de tidiga snödropparna och tulpanerna får solljus. Jättetåtelns grässtrån är sega och ruggarna omfångsrika. Så fort ruggarna torkar upp efter vintern samlar jag ihop stråna med ett rep och skär ner dem med häcksaxen. Buskarna putsas och glesas ur vid behov.

Den enda växt jag gödslar är astilben, dagliljan och rosen, de får lite höns- eller stallgödsel (höns vart annat år). På senare år när rabatten blivit tät behövs ingen ogräsrensning under säsongen. Jag klipper bort Jättedaggkåpans blomvippor en bit in i juni för att undvika frösådder i stenläggningen runt omkring.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email