Grönt är skönt

I helgen gjorde jag lite förändringar i Vita rabatten. Jag delade stora ex av hasselört och satte längs med kanten, där det senare kommer jätterams med grönvita små pinglor på rad och ståtlig strutbräken. I detta tronar en vitbrokig kornell som är jättefin när bladen spricker ut.

Västra flanken i Vita rabatten.

Rabatten fick sitt namn i början av mitt trädgårdsliv, självklart med inspiration från Sissinghurst och Vita Sackville-Wests underbara trädgård. Men det har varit omöjligt att bara hålla sig till vitt, som att bara äta en sorts ost i hela sitt liv, eller dricka en sorts vin…Rabatten får hur som helst fortsätta att heta Vita rabatten, om inte annat så hjälper det mig att tänka efter innan jag sätter ner nya växter.

Helhetsintrycket är nog ändå mest grönt under säsongen. Många gröna blad från ormbunkar, funkior, kaukasisk förgätmigej, strandiris, rams och astilbe bland annat. Och så en favorit, den gulstammiga bambun som stormtrivs och på bara ett par år blivit över två meter hög. Också det vita förstås, från doftolvon, vårstjärnor och myskmadra … och lite blekgult, lite rosa, en hel del blått och till råga på allt en knallröd ros, som är den enda resten i den här rabatten från förra ägarna. För att mjuka upp intrycket runt rosen satte jag brunröd blodtopp och blekrosa kransveronika runt i kring. Och alldeles nyss tryckte jag ner en rosa klematis längs en stolpe i närheten. Det låter inte klokt märker jag nu, men faktum är att det är ett av de ställen jag gillar mest i trädgården.

Samma ställe i juni.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *