Superväxt: Kaukasisk förgätmigej

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, är en av de viktigaste växterna i min trädgård. I halvskuggiga lägen är den en oslagbar, stämningsskapande marktäckare. Den vill helst ha fuktig jord men klarar även lite torrare lägen. Bladen är stora och frodiga, matt mörkgröna och stickiga. De döljer effektivt vissnande blad från narcisser och tulpaner.

På våren kommer de ljuva blå små blommorna med gult öga. På halvmeterhöga stänglar häver de sig upp över bladverket och färgar hela norrsidan blå i maj. Massverkan gör att trädgårdsintrycket hålls ihop även om det är olika stil och innehåll i rabatterna för övrigt.

Vill man undvika frösådder är det bäst att klippa bort de vissnade blomstänglarna men jag låter dem vara kvar. Småplantorna är utmärkta att fylla ut tomrum med, d.v.s. god ”trädgårdsekonomi”.

Kombinera med lila kirgislök, brunnäva ’Samobor’, mörka tulpaner och vitt löjtnantshjärta för en magiskt blommande försommar. En rugge koreansk vaxklocka ger en ny upplevelse när sensommaren övergår i höst. Namnsorten ’Jack Frost’ med silvriga blad är särkilt fin ihop med blåbladiga funkior och silverax ’Brunette’.

Ljusblå skyar av Kaukasisk förgätmigej under doftolvonet.

Skötsel: inget kan vara mer lättskött än Kaukasisk förgätmigej. Bladen vissnar ner sent på hösten och lägger sig som ett brunt platt täcke över jorden. Under tidig vår bryts de ner helt och man behöver knappt rafsa undan dem innan smålökarna kommer upp. Bladen kommer tidigt och bildar välformade kuddar. I maj täcks kuddarna av ljuvlig blå blomster  och bladen växer till sig i storlek. Bladverket är fint och frodigt ända in på senhösten.

Superväxter är min egen benämning på växter som uppfyller en rad olika krav i min trädgård. De skall vara lättskötta, tåliga, friska och snygga under en lång del av säsongen. Sen skall de också bjuda på något mervärde som t.ex. ljuvlig doft, fröer åt fåglarna eller kunna användas i köket. Det är min personliga bedömning utifrån förhållandena i min trädgård (zon 1-2, väldränerad lerjord förbättrad med kompost och kogödsel) som ligger till grund för den här ”utnämningen”. Kanske kan de också bli dina favoriter.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email