Doftande blått

I den soliga rabatten på sydsidan samsas rosor, perenner och gräs. Jag påbörjade  rabatten som ett av mina första trädgårdsprojekt och det är väl i stort sett bara rosorna, gallica ’Aimable Amie’ och moderna buskrosen ’Golden Wings’ som finns kvar av det jag först planterade. Temat har från början varit doftande örter till glädje för både människor, bin och fjärilar. På senare år har jag renodlat färgtemat till blått, med inslag av rosa och lite blekgult.

Blå bolltistel 'Veitch Blue' har lite mindre och mer stålblå bollar och framförallt snyggare växtsätt under säsongen. Bladen håller sig friska långt in på hösten. Tillsammans med röd echinacea 'Magnus' är det trädgårdens bästa fjärilsskafferi. Sätt näsan mot den guldgula knappen och känn den rena honungsdoften!

Glandelaster 'Twilight' är en annan blå, långblommande sötnos. Har inte bestämt om fulsnygga rosenstaven ska få stå kvar, den är vackrast i knoppstadiet.

Blått ligger på den kalla sidan av färgskalan. Men om man använder gråblå nyanser blir intrycket snarare svalka i dallrande hetta, vilket passar min personlighet bättre. Anisört 'Blue Fortune' och Perovskia 'Blue Spire' gör ett bra team ihop.

Längre ner i den avlånga rabatten blir det rejält svalt med stenkyndel och en isande blå form av höstflox.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email