Gult är glatt

På våren är det helt ok med gult, men sen är det som om det inte längre duger. Många tycker gult är fult, eller kanske för simpelt. Ungefär som dramatiskt skådespeleri anses finare än komedi och klassiska konserter är bättre än dansbandet i parken. Men varför begränsa sig? Varför missa glädjen av att solen kan lysa i ett hörn av rabatten även en gråmulen och regnig sommardag? Det finns inget som lyfter en rabatt eller piggar upp ett glåmigt sinne mer än gula blommor. Denna vänliga färg som sedan urminnes tider har symboliserat andlighet och rikedom har också förmågan att lyfta fram andra färger, särskilt alla blå och lila nyanser. Allt eftersom jag vuxit ur mitt eget färgsnobberi har fler och fler gula och glada blommor fått flytta in i min trädgård, för att under den här sommaren kulminera i ett helt gult hörn i entrérabatten. Där lyser alltid solen och värmer mitt sinne. Tack för det!

Det glada hörnet domineras i augusti av kanariegul solbrud och ljusgul stormhatt. Dagliljan 'Citrina' har gjort sitt vid det här laget.

Solbrud 'Canary Bird' är en senblommande, hög och stadig sort. Hos mig når hon 150 cm.

Den ljusgula sydstormhatten växer vild i norra Sverige, trots sitt namn. Vit höstflox 'Mijen Rhuys' gör att de gula nyanserna ser renare ut. Till vänster skymtar strån av Miscantus 'Nishidake' som snart kommer att visa sina guldgula vippor.

Austinrosen 'Graham Thomas' gör ett uppehåll i juli och laddar om inför höstens återblomning. Doftar passande nog lite skumbanan.

Gulbladig oregano lyser upp bland den vanliga. Genom sina gula blad lättar den upp stämningen hela säsongen oavsett om det blommar eller inte.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email