Honungsrosor Rosa helenae är friska, lättskötta, och helt enkelt underbara. På pluskontot får även läggas de små, orange nyponen på hösten. Men buskarna blir stora, man får veta vad man gör när man planterar en honungsros. Efter några år, när det etablerat sig och tillväxten kommer igång ordentligt, kan de växa flera meter under en säsong.
Jag har två sorter i min trädgård och båda doftar ljuvligt sött. Den vanliga ’Hybrida’ växer upp i ett gammalt äppleträd, och den lite mer gulrosa sorten ’Lykkefund’ får växa fritt i naturslänten. Fåglarna älskar båda buskarna, de ger både skydd och massor av mat genom nyponen på hösten.
Här syns ’Hybrida’ svinga sig långt upp i äppleträdet. Rosen är planterad söder om trädstammen, men växer mot solljuset och väver sig igenom hela äpplekronan mot öster. De bågformade rosgrenarna täcker hela norra sidan av äppleträdet.
Äppleträdet sett utifrån gatan. Grenarna hänger som en fontän från äppleträdet och ner över staketet, där de förenar sig med noisette-rosen ’Mme Plantier’.
’Lykkefund’ har något större blommor och tonar över i rosa. Den får växa helt fritt och det tog runt fem år innan den började forma sig som en kupol. Efter ytterligare fyra år är den nu helt tät och tillväxten sker snarare på bredden än höjden.
Som synes på bilden sluttar slänten ordentligt. På rosens yta är lutningen cirka två meter. De grenar som växer nedåt får alltså bli mycket längre än de som växer uppåt i slänten. På det här sättet kan man jämna ut visuellt besvärliga platser.
SKÖTSEL
Att underhållsbeskära vuxna honungsrosor är ingen lätt sak när grenarna kanske sträcker sig 6 – 10 meter upp i luften eller bildar en snårig sal. Visserligen är de nästintill taggfria men det är ändå ingen barnlek att hålla ordning på grenarna och kunna trassla ut dem.
Jag ansar bort döda grenar tidigt på vårvintern så gott jag kan och försöker med hjälp av krattan fånga in och styra långa årsskott att hamna där det finns en glugg.