Stabila och formstarka prydnadsgräs är en stor tillgång i höst- och vinterträdgården. Välj bland olika glansmiskantus och tuvrör, som verkligen står pall för regn och blåst. Då får du njuta av upprätta ruggar med rimfrost i vipporna till vintern. Sätt en spotlight som belyser ruggen snett nerifrån och du har bästa vintersmycket i trädgården.
Här syns olika sorter av glansmiskantus som alla får mycket vackra vippor i olika höjd. Från vänster till höger: ’Kleine Fontäne’, ’Yakusima Dwarf’ och ’Purpuracens’.
Vipporna på ’Kleine Fontäne’ är metalliskt rosa.
Här ses ’Purpuracens’ i full höstskrud. Kallas också kopparmiskantus, och är den sort som får bäst höstfärg på bladen.
Glansmiskantus ’Nishidake’ får guldgula vippor. Gräset blir mycket högt och omfångsrikt. Min rugge är 1 meter i diameter och två meter högt med vippor.
Glansmiskantus ’Nishidake’ med tunga vintervippor framför syrenhortensian.
Tuvrör av sorterna ’Overdam’ (ovan) och ’Karl Foerster’ är riktigt bra prydnadsgräs. Vipporna utvecklas redan runt midsommar och är först rosa…
… för att så sakteliga mogn till halmgult. Så här ser ruggen ut från sensommaren genom hela vintern.
Sorten ’Karl Foerster’ blir högre, runt 2 meter hög.
I Göteborgs botaniska trädgård finns planteringen Gramina et Flores, där man kan betrakta många bra sorter av stabila prydnadsgräs, från vår till vinter. Planteringen finns i entréområdet ovanför Spegeldammen.
Glansmiskantus ’Nishidake’ i samspel med solbrudar, höstrudbeckia och aster.