Tulpaner i kruka kickar igång våren

Visst blir man varm och glad över ett gäng tulpaner i olika nyanser av orange? Från vänster till höger: ’Apricot Beauty’, ’Shogun’, ’Fusilier’, gyllenlack i kopparrött och ’Apeldoorns Elite’. Längst bak en liten tall som stått i krukan i fyra år, och rosmarinen som nyss fått flytta ut från vinterförvaringen.

Längst ner berättar jag hur jag driver tulpaner i kruka.

IMG_0788

IMG_0776

Jag väljer en färgskala varje år, så blir det lätt att avgöra i vilken rabatt de ska planteras ut. De här ska få leva vidare bland de orange azaleorna vid berget. Jag planterar ut dem strax innan de vissnat ner, så ser jag var de gör sig bäst beroende på höjd, färg och omgivande växter.

I de två främre krukorna (bilden nedan) växer Tulipa Praestans ’Shogun’ och ’Fusilier’ (röd). De botaniska Praestans-tulpanera är väldigt bra i kruka tycker jag. De är lagom höga, runt 30 cm, och får flera blommor på varje stjälk.

IMG_0773

SÅ HÄR DRIVER MAN TULPANER I KRUKA

Köp lökar
Lökarna kan planteras sent. Det gör att man kan köpa billiga lökar när butikerna rear ut de sista inför vintern. Köp samtidigt vanlig påsjord, trädgårdsjord eller planteringsjord, samt lecakulor (inte nödvändigt men gör att mindre jord behövs).

Välj krukor
Välj fina krukor om de ska vara en prydnad i sig självt. Eller vanliga svarta plastkrukor om de ska ställas ut i rabatten till våren. Viktigt att de har hål i botten.

Plantera
Bottna krukan med lecakulor. Fyll upp halva krukan med jord. Lägg i lökarna med spetsen uppåt, tätt, tätt. Lägg på några centimeter jord. Lägg på ett lager lökar till, inte lika tätt. Fyll upp med jord. Lämna ett par centimeter kvar till krukans kant. Det bör vara minst 3 – 8 centimeter jord ovanför lökarna, beroende av lökstorlek. Vattna igenom krukan och ställ undan, frostfritt och skyddat från väta.

Övervintring
Krukan kan stå mörkt och kallt, ända tills det är dags att ta fram den i ljuset på våren. Jag tar fram mina krukor i slutet av februari. Så fort det tittar upp gröna skott måste krukan få ljus och vatten. Ju varmare, desto fortare växer lökarna till sig.

pd-20168765

Sätt lökarna tätt i krukan, med ca 10 centimeter kvar upp till kanten. Fyll upp med jord och vattna.

pd-20168766

Jag brukar hålla till i en skottkärra. Jord som blir över tippar jag lätt ut i närmaste rabatt.

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email