Min trädgårdsidé

Det tog några år innan jag kunde sätta ord på vad som är idén bakom min trädgård. Nu vet jag att det är kärleken till färg, form och doft som hela tiden har väglett mig. Inspirationen hittar jag i den omgivande naturen och andras trädgårdar, både verkliga och de jag läser om i trädgårdstidningar och böcker.

Färger och dofter handlar för mig om att skapa önskansvärda stämningar och locka fram känslor och minnen. På så vis har sex olika trädgårsdrum med färgstämda planteringar vuxit fram under nästan 15 år. Experimenterandet med olika former kommer från behovet av att balansera min sluttande tomt, men också för att jag gillar växter och det kreativa arbetet med komposition.

Idén handlar också om en inställning till trädgården, att den ska vara en skön, kravlös och lustfylld plats att vara i. För att lyckas med det har jag lagt ganska mycket möda vid att ordna planteringarna så att de är täta, växer upp tidigt på våren och därefter inte kräver så mycket skötsel. Jag gillar visserligen att vara aktiv i trädgården och spenderar en stor del av min fritid i den. Men det får inte enbart handla om att rensa ogräs eller annat som ligger på ”måste-göra”-listan. Då går jag hellre runt och putsar, arrangerar eller plockar buketter. Eller bara sitter och dagdrömmer om nya kompositioner och planteringar.

110  Camilla Danielssons modern buskros 'Golden Wings'

Man kan inspireras av andras idéer, men riktigt roligt blir det när man har hittat sin egen. När man gillar sin trädgård och vill vara aktiv i den, när det får en djupare betydelse. Då ger trädgården mer energi än den tar. I min bok Känn trädgården tipsar jag bland annat om hur man kan gå tillväga för att hitta sin egen idé.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email