Om min trädgård

En trädgård är ett eget rum på jorden, där man kan bestämma själv, där kreativitet och drömmar kan få fritt utlopp. Där allt är möjligt. Kanske inte i alla detaljer men tillräckligt många för att skapa en skön helhet!

På Hultåsens södra ände, strax utanför Göteborg, ligger mitt eget paradis. 1050 kvadratmeter trädgård som jag och min man odlat och utvecklat sedan 2001 utifrån en idé om färg, form och doft. Trädgården anlades i en skogsbacke 1962 och har haft två ägare före oss.

Social trädgård förankrad i den omgivande naturen
Min trädgård är på många sätt en social trädgård, med utrymme för olika stilar och teman som kan tilltala olika människor. Det finns ingen speciell inriktning eller specialisering. Det är mycket av allt som gäller hos mig, med respekt för platsens natur och anpassat till de naturliga förutsättningarna.

pd-20152388-Edit

Hultåsens natur med släta berghällar, tall- och björkskog, blåbärsris och ljung är en vacker och hållbar miljö – och en inspiration i gestaltningen av min trädgård.

Med den omgivande naturen som vägvisare har jag valt naturliga material och former som är mjuka och tillåtande. Jag har märkt att på det sättet kan trädgården åldras med behag och den har med tiden blivit både trivsam och lättskött.

Eftersom jag gillar att ”bygga” mina planteringar väljer jag robusta, härdiga och långlivade växter. På så sätt blir planteringarna hållbara över tid, och jag får mycket växtmaterial som jag kan dela och föröka, och fylla ännu fler planteringar med.

pd-20152341

Trädgårdens platser
Trädgården ligger i syd-nordlig riktning vilket ger två tydliga zoner.

Den varma och soliga sydsidan har berg i dagen och vidsträckt utsikt över Trollåsens böljande grönska. På en liten stenlagd piazza dallrar värmen och frigör dofter från azaleor, iris, aromatiska örter och rosor. På våren är det här man vill sitta och lapa den första solen.

pd-20168259

Den dunkla norrsidan har olika terrasser och en hög, mörkgrön thujahäck som fond. Här är rummen intima med väggar och tak. Växterna är mestadels gröna, tål skugga och håller formen även på vintern. Detta är platsen att dra sig tillbaka till när sommaren är som hetast och vi nordbor kan njuta av lite skugga.

pd-20168307

Karta över trädgården >>

Den doftande trädgården
Mitt intresse för sydländsk matlagning medförde att jag så fort jag flyttat hemifrån började odla egna örter. Den varma, eteriska doften från basilika, timjan och oregano i det solstekta köksfönstret är fortfarande ett starkt minne med över 20 år på nacken.

Dofter är starkt sammankopplade med hur vi upplever stämningar och rum och för mig har det varit en viktig drivkraft i utvecklandet av trädgården – att skapa doftande rum. Dofter är flyktiga och därför förändras rummen efter säsong och väder. Ett doftande rum uppstår till exempel varje försommar när azaleorna vid berget slår ut. Berget värms upp i solen och dofterna utvecklas och koncentreras i rummet. Då flyttar jag hit en stol och under någon vecka är detta centrum i trädgården.

Den kinesiska buskpionen doftar himmelskt under en vecka i maj. Då kan jag inte åka bort. När knopparna är sprickfärdiga är det här ”doftstolen” placeras.

Läs mer om historien bakom min buskpion >>

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email