Superväxt – Kirgislök

Kirgislöken (Purpurlöken) Allium Aflatunense ’Purple Sensation’ fyller många syften i trädgården. Den är perfekt i tomrummet mellan vår och försommar och verkar avskräckande på harar och rådjur genom sin starka doft. Den kommer tillbaka år efter år och i min trädgård förökar den sig både med sidolökar och frösådd. Det tar visserligen några år från frö till lök, men det sköter sig självt. Jag tycker den är användbar precis överallt och följaktligen är min trädgård väldigt lila i maj. Sorten utan namn är också vacker, något ljusare i färgen och med större blomklot än ’Purple Sensation’. I en rabatt har jag blandat båda sorterna för att skapa variation.

Kombinera med precis vadsomhelst. I soligt läge med silvergrå lammöron, kantnepeta och vitmalört. I den halvskuggiga lunden tillsammans med kaukasisk förgätmigej och brunnäva ’Samobor’. Framför rödbladig perukbuske för en mustigt barock känsla och bland vitstrimmiga blad av tuvrör ’Overdam’ om du vill ljusa upp ett mörkt hörn.

Nedan skimrar solen bland tuvrör ’Overdam’, vit fingerborgsblomma och purpurlök.

Bladverket kommer upp tidigt på våren med mörka, vackra spetsar. Det vissnar fort ner igen med döljs då av växtligheten runt omkring så det är inget problem. Fröställningarna kan lämnas kvar och pryder sin plats i rabatten hela sommaren. Dra försiktigt loss de överblommade stjälkarna när de naturligt släpper från löken, eller klipp bort dem för att hindra frösådd.

Superväxter är min egen benämning på växter som uppfyller en rad olika krav i min trädgård. De skall vara lättskötta, tåliga, friska och snygga under en lång del av säsongen. Sen skall de också bjuda på något mervärde som t.ex. ljuvlig doft, fröer åt fåglarna eller kunna användas i köket. Det är min personliga bedömning utifrån förhållandena i min trädgård (zon 1-2, väldränerad lerjord förbättrad med kompost och kogödsel) som ligger till grund för den här ”utnämningen”. Kanske kan de också bli dina favoriter.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

1 svar på ”Superväxt – Kirgislök

  1. Pingback: Blog Archive » I väntan på lila » Min Trädgård

Kommentarer inaktiverade.