Gräsen är höstens primadonnor

Visst är det väl höst nu? Eller sensommar? Spelar ingen roll, det är en underbar trädgårdstid i alla fall. Perfekt för omflyttningar och förbättringar i rabatterna. Man ser direkt hur det blir när man ”möblerar om” med fullvuxna plantor. De bästa plantorna för njutbara höstrabatter är gräsen. De pryder sin plats året runt för all del, men det är nu de spelar förstastämman och glänser, glimrar och strålar i varma toner. Både livfulla och harmoniska i sina uttryck. Här är mina favoriter.

Tuvrör 'Karl Foerster' är ett all-round gräs som passar överallt. Lättskött är det också. Det är ett av de första gräsen man klipper ner på vårkanten eftersom de nya bladen kommer tidigt. Sen sköter det sig självt hela säsongen. Mycket vackert ihop med höga perenner i varma toner, här solbrud 'Waldtraut' och daglilja 'Fulva'. Lila fackelblomster minglar runt och kyler ner.

'Karl Foerster's halmgula sensommarvippor passar lika bra ihop med kalla färger, här flox 'Blue Paradise', hampflockel 'Flore Pleno' och astible 'Visions'. Tuvröret börjar blomma redan i midsommartid med rävröda, luftiga vippor som senare går över i halmgult.

Jättetåtel 'Transparent' är rabattens gigant, vilket man bör tänka på när man planterar den. Tuvorna blir omfångsrika, efter 5 år mäter mina tuvor över metern i diameter. Den börjar blomma i juli med luftiga, 1,8 meter höga vippor. Astilbe 'Purpurlanze' är en bra komplementväxt som klarar konkurrensen från de kraftiga gräsen.

Samma rabatt i slutet av september. Astilbens bruna fröställningar får stå kvar hela vintern. Inget gräs fångar regnet så vackert som 'Transparent'.

Bland Miscantus-gräsen finns många underbara sorter. En särskilt fin sort är 'Flamingo' som får hängande, mörkrosa, sidenskimrande vippor. Flox 'Europa' är snart överblommad och kommer att lämna utrymme för den lila höstastern. Miscantusen skall klippas ner sent på våren men därefter är den lättskött och tålig.

En annan Miscantus-favorit är 'Kleine Fontäne'. Denna tuvan är runt 10 år gammal och har klarat flera bistra vintrar utan att ta stryk. Kärleksörten är en perfekt kombination. Den stora busken bakom är Hybridkejsarolvon 'New Dawn' som börjar blomma glest i september samtidigt som bladverket går över i vinrött.

Nästan alla gräs har stort vintervärde.

Tuvrör 'Overdam' är en mindre kusin till 'Karl Foerster'. Bladverket är vitstrimmigt och ger ett skimmer till försommarblommande kirgislök och digitalis.

Diamantröret är ett magiskt vackert gräs. Stora, välformade tuvor som i augusti svämmar över av luftiga, silverrosa vippor. Sköter sig helt själv efter nedklippningen på vårkanten. Frösår sig villigt.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email