Sex säsonger

Att se skillnad på trädgårdens och naturens olika faser hjälper mig att värdera tiden, att stanna upp och känna att det är nu, bara idag, som jag har möjlighet att uppleva just den här dagen. Med många och innehållsrika planteringar händer det något varje dag. Alla planteringar kan inte stå på topp året runt, men min ledtråd är att något ska blomma eller vissna vackert på vårvintern, våren, försommaren, vid midsommar, högsommaren och hösten i varje plantering.

Vårvinter
Julen är över och januari kommer med en känsla av lättnad. Visst är det fortfarande vinter men det går ändå åt ”rätt håll”. Det är förunderligt vad mycket som kan blomma i en trädgård under den här perioden. Varje år blir jag lika överraskad när trollhassel och hybridkejsarolvon står i full blom mot snövit bakgrund. För visst tusan kommer den riktiga vintern först nu? Och julrosorna! Dessa underverk som kan frysa till is kalla nätter, tina upp i förmiddagssolen och stråla av skönhet i flera veckor. Nu, medan jorden är frusen och innan alla små vårlökar tittar upp, finns det mycket roligt att göra i trädgården.
Checklista för vårvinterstädningen
Inspiration för vårvinterträdgården

Vår
När snödropparna är fullt utvecklade och krokusen öppnar sig soliga dagar, då är det vår i trädgården. Som jag har längtat! I mars kan man dra igång frösådderna, nu finns tillräckligt med dagsljus för att de inte ska dra iväg och bli rangliga. Det är ett roligt pyssel men inget jag gör mängd. Men luktärtor och rosenskära måste jag ha! Ett annat nöje är att plocka fram krukorna med tulpaner och narcisser från garagets vinterförvaring. När de gröna spetsarna sticker upp ur jorden är det dags för vatten och ljus. Det tar inte lång tid förrän bladen är utvuxna och knopparna syns.

Så kommer april. Denna första riktiga vårmånad som bär på så mycket längtan, men också risk för bakslag. Ena dagen tvättar man altanen för första utefikat, och nästa dag skottar man snö i backen. Det får vara som är med det. Våren är i alla fall här och inget kan stoppa den.
Checklista för vårens första rensning och skötsel
Inspiration för vårträdgården

Försommar
Försommaren står mellan hägg och syren, för varje år allt kortare tycks det. Är det stigande ålder eller klimatförändringarna? Kanske är det båda. Allt börjar blomma i en rasande fart, varje dag bjuder på nya sensationer. Magnolia, körsbär, äpple, azaleor, rododendron, klematis, buskpion, iris, doftolvon, tulpaner och en massa annat som jag inte hinner registrera i den maniska känslan av att vilja vara överallt. Naturen går fullständigt bananas med liljekonvalj, fågelbär, slån, häggmispel och vildrosor. Strandängarna glittrar av hundkäx och smörblommor. Det är för mycket! Intensiteten är smärtsam och ljuvlig på samma gång.

Maj är kanske trädgårdens vackraste tid. Tulpaner och pingstliljor står på topp bland perennernas friska kuddar, rosorna börjar knoppar och den omgivande naturen är friskt ljusgrön. Nu vill jag bara vara och njuta.
Inspiration för försommarträdgården

Midsommar
Midsommar är rosornas tid, de gammaldags, som var min första växtpassion. Jag fyllde hela trädgården med doftande, romantiskt namnade skönheter men det blev till slut för mycket av det goda. Nu är favoriterna samlade i den nedre trädgården längs med staketet och där liknar det en engelsk cottage garden så här års. På andra sidan huset är det rododendron, azaleor och olvon som står för showen.
Inspiration för midsommarträdgården

Högsommar
Nu visar perennerna färg med full kraft. Man är ledig och det finns inget bättre än att vara i trädgården. Eller besöka andras och kravlöst bara njuta och låta sig inspireras! Jag plockar buketter och drömmer om nya kompositioner, ögat söker hela tiden efter nya upplevelser. Nu kan man dela och flytta runt växter, ett av trädgårdens stora nöjen.
Inspiration för högsommarträdgården

Hösten
I min höstträdgård blommar sena perenner som glandelaster, oktoberstormhatt, trädgårdssolbrud, höstsilverax och strålrudbecka långt in i oktober. De klara färgerna tillsammans med guld-, brons- och kopparfärgade löv och strån gör mig upprymd. Hösten blir mer och mer en favoritårstid och glädjen när naturen och trädgården skiftar färg kan nästan bli provocerande för omgivningen. Det kommer in ett nytt ljus från horisonten när skogsbrynet avlövas och släpper igenom den låga eftermiddagssolen. Känslan är lika stark som när vårljuset anländer efter vintern.
Inspiration för höstträdgården

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email