JAS-perioden

I första hand är JAS en benämning för perioden på sensommaren när man beskär flertalet träd och buskar, särskilt stenfrukter som körsbär och plommon. Men juli, augusti och september är också en bra period för andra sköna sysslor av ”städ-karaktär”.

Beskär buskar och träd (rododendron, lönnar, magnolia, fruktträd, sommarblommande prydnadssträd)

REDSKAP: Sekatör, grensax, grensåg, skottkärra

Tidig vårbeskärning är en idé från kommersiella odlingar med hundratals träd. Där hinner man inte beskära på hösten då skördandet tar all tid. I prydnadsträdgården är det ofta smartare att beskära när träden är lövade och man ser massan. För växterna är det också lugnare att bli ”behandlade” när de är på tillbakagång, inte som på våren när saven är på väg upp.

Frukt och bär gallrar man för att få in ljus och luft mellan grenarna och stimulera knoppsättning. Prydnadsväxter beskär man just för att de ska behålla eller utveckla sin skönhet optimalt. Man stävar efter balans mellan stam och grenar. Samma princip gäller för andra sommarblommande buskar, som buskpioner, schersminer, olvon, korneller och trädgårdsazaleor.

Beskärningen kan också ha en funktion, till exempel uppstamning för att släppa ner mer ljus till marken, urglesning av en för tung trädkrona eller helt enkelt formklippning.

Japanska lönnar beskärs alltid på sensommaren, annars riskerar de blöda från snittet. Jag strävar efter att lyfta fram de skulpturala grenarna och trädets naturliga skönhet.

DSCN1660

Deadheading

Betyder att knipsa huvudet av framförallt återblommande rosor, men också dahlior och alla sommarblommor. Genom att klippa av blommorna innan de vissnar så förlänger man övrig blomning och knoppsättning. Ta med sekatören och en hink på en daglig runda i trädgården så håller den sig vid god vigör ända in till höststormarna.

Moderna buskrosen ’Jacqueline du Près’ mår gott av att få blommorna avknipsade.

pd-20167913

Flytta och dela perenner, kontrollera uppbindningar

REDSKAP: Spade med spetsigt blad, skottkärra, bambukäppar, snöre

Att binda upp höga perenner i tid gör stor skillnad för en plantering. På sensommaren när de växt sig fullstora kontrollerar man att pinnarna är tillräckligt höga och kanske flyttar upp snöret. Man strävar efter följa med växtens naturliga form, pinnarna ska stickas ner i jorden med samma lutning som växten har.

De allra flesta perenner mår bra av att delas regelbundet, till exempel vart tredje eller femte år. Trampa ner spadbladet rakt ner och skär av en tårtbit av plantan. Försök få med så mycket av rotsystemet som möjligt. När du flyttat den till sin nya plats klipper man ner plantan så att den kan spara energi och rota sig.

Det går att flytta perenner mitt i sommaren om man är noga med vattningen.

pd-20154917-edit

Se om komposten

Alla löv och annat rens från trädgården, som det blir så mycket av så här års, är mumma för komposten. Vänd om den ordentligt och vattna om den varit torr under sommaren. Jag har tillgång till tång som blåst upp och lagt sig på stranden, och hämtar några kassar till komposten. Alltiihopa blir till fin, humusrik jord om ett par, tre år. Svampangripna löv från exempelvis rosor bränner du upp, så att inte smittan förs vidare till komposten.

 

 

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email