Vårvinterstäda

Checklista för sköna, valfria trädgårdssysslor i januari, februari och mars

Gör en sak i taget

Att städa i trädgården kräver samma koncentration som städningen inomhus, men är i mitt tycke så mycket mer lustfyllt. Jag har funnit att det blir bäst när jag gör en sak i taget och jobbar metodiskt genom hela trädgården.

Checklistan är en kronologisk uppräkning av de sysslor jag försöker göra så tidigt som möjligt, gärna medan tjälen fortfarande sitter i och man kan gå på jorden utan att skada den.

pd-20152742

Städar undan skräp
REDSKAP: Soppåsar, plasthandskar, lite större kartong, renskorg.

  • Hundlortar som vi missat under vintern. INTE kul när man senare ska rensa.
  • Plast och papper, glas som kommer upp ur jorden efter tjälen.
  • Pynt som gått ur tiden, trasiga krukor eller annat som ser sjaskigt ut.
  • Grenar och kvistar som blåst ner från träd och buskar.
  • Olika typer av lampor och belysning som vi behöver längs med gångar under den mörka vintern är förvisso inte skräp, men de plockas ihop nu och läggs undan.
    Tar ur lampor som som inte fungerar längre.
  • Tar bort de gamla fjolårsbladen runt julrosorna och blåsipporna så att deras nya, gröna blad och blommor får stråla i den första vårsolen.
  • Krattar ur fjolårslöv och visset ur planteringarna, innan snödroppar och krokus hinner slå ut. Sopar upp på gångarna.
  • Rensar hängrännor från löv och skräp. Lägg på komposten.

IMG_2094IMG_2215IMG_2221Månskensplanteringen i den gröna oasen ger runt tre rågade skottkärror med gamla löv och ormbunksblad till komposten. Om ett par år kan jag hämta tillbaka tre hinkar mulch till samma plantering.

Klipper ner tåliga perenner och gräs med häcksaxen
REDSKAP: Häcksax, räfsa, markduk, planka, pall att sitta på

  • Lägger ut en planka i planteringen om jorden är blöt, så blir det inte djupa fotspår.
  • Lägger ut en markduk vid bäddens kant.
  • Använder häcksaxen för att såga ner de tåligaste perennernas torra stjälkar.
    Ej trädgårdsiris, klematis eller vedartat, t.ex. perovskia, salvia.
  • Sågar ner tåliga prydnadsgräs som tuvrör, tuvtåtel och diamantrör. Deras nya strån kommer tidigt. Ej miskantus, de väntar man till april med.
  • Drar ut det grova klippet på markduken, samlar ihop, trampar runt så att kraftiga kvistar byts och blir mindre skrymmande. Drar ihop markduken och lyfter över till komposten.

IMG_2031

Med häcksaxen sågar vi vi ner de stora, kraftiga ruggarna av till exempel höstaster i ett nafs. Stora entréplanteringen i februari. Det som inte går att ta med häcksaxen, till exempel nära stenkanter, finklipps med sekatören.

Klipper ner klematis; viticella- och integrifolia-sorter
REDSKAP: Sekatör, lövkorg, mjuk bindtråd

Alla klematis som blommar på årsskotten (ny tillväxt) kan klippas ner riktigt tidigt. Om de har en närliggande buske som klätterstöd ska de klippas ner i god tid innan busken börjar grönska.

Grundregeln är att klippa bort de torra stjälkarna strax ovanför utväxten av de nya skotten, två till tre decimeter ovanför marken. Jag sparar några längre rankor som jag binder upp horisontellt längs med staketet för att få en mer utbredd blomsterprakt.

Beskär och binder upp eller peggar ner rosor
REDSKAP: Sekatör, handskar, krokar (liknande tältpinnar), mjuk bindtråd

Den här första beskärningen handlar om att ta bort döda eller helt missriktade grenar ur kraftiga klätterrosor eller gammaldags buskrosor. För att stimulera utväxt av så många blombärande grenar som möjligt så ordnar jag de gamla grenarna horisontellt.

IMG_2480

IMG_2409

Skyddar vintergrönt och rosor från frystorka med säckväv

Om det fortfarande är tjäle i marken och solen börjar stimulera tillväxten skyddar jag de buxbom, små rododendron, barrväxter och rosor som står i direkt söderläge, de är mest utsatta.

Rengör fågelholkar
Detta försöker jag absolut hinna med redan på senhösten eftersom fåglarna kan använda holkarna som vinterskydd. Men blev det inte av så är det hög tid nu, senast under februari.

Lägger ut vedaska
Ren aska från björkved jordförbättrar ros- och örtplanteringen och perennplanteringarna i entréområdet. Jag sprider ut ett mycket tunt lager ovanpå jorden, en vindstilla dag, gärna när det snöar eller regnar så går askan fort ner i jorden.

Beskär tåliga buskar och träd innan saven stiger
REDSKAP: Grensåg, grensax, sekatör, skottkärra, markduk

Grundreglerna handlar om att göra rena snitt, hålla trädkronorna eller buskagen luftiga och balanserade i sin storlek, sträva efter en utåt- och uppåtriktad form och att skära ovanför en grenknopp som har sin spets i den riktning du vill ha nästa utväxt. Det finns mängder av utförliga instruktioner att googla på internet.

  • Glesar ur blommande buskar som är för täta och risiga, som exempelvis schersminer och häggmispel, foschytia, olvon, aronia, syren, tok, benved, spireor, vinbär med flera.
  • Tar bort gamla grenar på rysk kornell för att få fram fler nya, röda grenar.
  • Tar bort missriktade grenar och luftar kronan på äppleträdet
  • Körsbär och plommon (Prunus) eller lönnar (Acer) ska inte klippas på våren.

Städar torvblocksmuren
REDSKAP: Sax för klippning av buxbom, kratta

Mina torvblocksmurar är genomvävda av kanadensisk krypkornell och stjärnklocka. Även mossor har fått fäste och dem är jag rädd om och vill bevara. Jag klipper nära torven strax ovanpå mossan, tidigt, innan de nya ljusgröna skotten skruvar sig upp ur muren.

Hönsbär klippt igenHönsbär klipp

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email